zondag 19 mei 2013

Concert Joe Cocker in Klokgebouw Eindhoven Zaterdag 11 Mei 2013


Joe Cocker in het Klokgebouw in Eindhoven. Het moge duidelijk zijn dat we vanavond een levende legende mogen verwelkomen in een goed gevuld Klokgebouw te Eindhoven. Benieuwd hoe het zal zijn. Ik heb hem een aantal jaren terug nog op Bospop gezien en toen was het geweldig. En ik kan je verzekeren ook vanavond was het helemaal ok!

In het voorprogramma Matt Simons, een singer-songwriter. Hij speelt een half uur aan een stuk eigen composities van zijn cd ‘Pieces’ Jammer genoeg weet hij het publiek niet echt op te warmen voor de spetterende show die volgt.

Op het podium blijft Cocker een excentrieke verschijning. Gedurende de anderhalf uur durende show gedraagt hij zich hetzelfde: na praktisch ieder couplet stapt hij uit de spotlights om een slok uit één van zijn vele flesjes water te nemen. Of zat daar stiekem toch whisky in? Cockers stem klinkt namelijk nog steeds rauw, ongepolijst en voor iemand van zijn leeftijd verassend goed. Uithalen kost Cocker wel enige moeite, maar storend is dit niet; het heeft juist wel zijn charme. Dit geldt ook voor zijn kenmerkende, wat spastische bewegingen tijdens het zingen en zijn kleine sprongetjes om nummers mee af te sluiten.
 Ik was een beetje bang dat zijn optreden geheel in het teken stond van zijn laatste album Fire I Up. (Ik ken Joe Cocker alleen van zijn grootste hits) Gelukkig maar 4 nummers van dit album. De titelsong en de concertopener ‘I Come In Peace’ zijn alleraardigst, maar de rest van de nieuwe nummers zijn live toch wat ondermaats. Het met synthesizers aangeklede ‘You Love Me Back’ en ‘I’ll Be Your Doctor’ hebben live weinig om het lijf en krijgen een tamelijk lauwe publieksreactie. Toch zorgt zijn 8-koppige liveband ervoor dat het optreden nergens saai wordt. Er is ruimte voor publieksparticipatie en bandleden krijgen uitgebreid de tijd om te soleren.
 Het publiek (waaronder ik) is vanavond overduidelijk gekomen voor de vele hits van Cocker en die komen ook in grote getale voorbij. Zijn grootste hits zijn weliswaar allemaal door andere artiesten geschreven, maar Cocker heeft er een dusdanige eigen draai aan gegeven dat het inmiddels wel degelijk ‘zijn’ nummers zijn geworden. Vroeg in de set komen ‘Come Together’ (Beatles) en een ontroerende akoestische versie van ‘You Are So Beautiful’ voorbij. Cockers band werkt vanavond naar een climax toe, waarbij zijn grootste hits achtereenvolgens voorbij komen.  ‘You Can Leave Your Hat On’ (Randy Newman), een bijna E-Street Band-achtige vertolking van ‘Unchain My Heart’ (Ray Charles) en een lang uitgesponnen versie van het Cocker-anthem bij uitstek ‘With A Little Help From My Friends’ (Beatles). Het is mooi om te zien dat deze, 45 jaar oude, wereldwijde hit nog steeds zoveel mensen weet te roeren. Het publiek lijkt wakker te worden en is laaiend enthousiast.
 Na bijna twee uur zit het optreden erop. Het publiek, waarbij de gemiddelde leeftijd rond de vijftig ligt, bevindt zich in nostalgische sferen en komt vanavond in ruime mate aan zijn trekken. Cocker speelt een lange set met al zijn klassiekers, is goed bij stem en heeft een sterke liveband meegenomen. Precies wat je had mogen verwachten van de beste man. Joe Cocker is mooi oud geworden.

1 opmerking:

  1. Jammer dat ik er niet bij was, maar gelukkig heb jij genoten!!

    xxx

    BeantwoordenVerwijderen