maandag 13 mei 2013

cd's Hugh Laurie - Let them Talk & Didn't it Rain

Hugh Laurie
Let them Talk (2011)  & Didn't it Rain (2013)
 
 



De Britse acteur Hugh Laurie is bij het grote publiek vooral bekend van zijn rollen in films en series als House en Blackadder, maar sinds kort is hij ook een gevierde blueszanger.
Pas op 51-jarige leeftijd bracht Laurie zijn debuutalbum uit, het in 2011 verschenen Let Them Talk. Op deze door Joe Henry geproduceerde langspeler bracht Laurie op geheel eigen wijze stokoude bluesnummers ten gehore en op de opvolger Didn’t It Rain dupliceren Laurie en Henry die inmiddels beproefde formule.
Henry produceerde ook recente albums van zowel Billy Bragg als Lisa Hannigan en schreef tevens enkele nummers voor Madonna, maar verdiept zich hier samen met Laurie in de wortels van de Amerikaanse blues, die hier zover teruggaan als het door bluesvader W.C. Handy opgetekende plantagelied Careless Love.
Andere bluesklassiekers die Laurie hier met succes vertolkt, zijn Vicksburg Blues van Roosevelt Sykes (dat onder de originele titel 44 Blues in 1929 verscheen), St. Louis Blues (in 1916 voor het eerst vastgelegd door Prince’s Orchestra), Jelly Roll Mortons I Hate A Man Like You en Deacon Leon Davis’ fameuze gospellied Didn’t It Rain.
Laurie tracht veelal om de oorspronkelijke intenties van de liederen te benaderen en neemt soms een stapje terug als vocalist. Zo is Gaby Moreno (ook te horen op Songs Cycled van Van Dyke Parks) de voornaamste vocaliste op Kiss Of Fire en het befaamde The Weed Smoker’s Blues en blueslegende Taj Mahal op Vicksburg Blues.
Jean McClain zet een voortreffelijke vocale bijdrage neer op Bessie Smiths Send Me To The ‘Lectric Chair. Laurie kiest niet immer voor het voetlicht. Wanneer hij dat wel doet, zoals op Evenin’ van Cab Calloway, One For My Baby van Fred Astaire of Dr. Johns Wild Honey, dan doet hij dat met dezelfde overtuiging als in zijn acteercarrière.
 
 
 



 
 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten