zaterdag 16 november 2013

cd Cam Penner - To Build a Fire


 Cam Penner - To Build a Fire

Aandacht voor een album dat al eind 2012 uitkwam. En nu pas mijn aandacht krijgt door een aankondiging op Facebook dat deze Canadees voor een korte tour deze maand (November) naar Nederland komt. Jammer dat het album niet eerder opgepikt is want je loopt nu de kans het niet te weten waarom je binnenkort naar één van de optredens moet gaan.

Wie is Cam Penner?
(Quote van de site van zijn platenmaatschappij in Nederland Luckydice)

Cam Penner groeide op in een Mennonieten gemeente in Manitoba, Canada waar zijn ouders, de dorpsrebels een illegale kroeg runden en zijn opa stiekem drank stookte van zijn eigen frambozen, een remedie die men daar hard nodig had op het conservatieve platteland. Zijn jeugd bracht Cam door in kleine dorpjes in Manitoba en Saskatchewan. Hij luisterde er graag naar de verhalen van de mensen van de straat. Zijn ouders waren erg arm maar dat weerhield hen er niet van om het weinige wat ze hadden toch nog te delen met mensen om zich heen die het nog slechter hadden. Op zijn 19e vertrok Cam naar Chicago waar hij een gaarkeuken runde en werkte in een tehuis voor vrouwen. Dit werk wakkerde zijn passie voor sociaal werk aan en bij terugkomst in Canada werkte hij nog eens 13 jaar in de daklozenopvang. In dit werk vond Penner ook de inspiratie als singer-songwriter.  

Ik zag zijn naam dus voorbijkomen in de groep America Liefhebbers op Facebook. Dus zijn album gevonden op Spotify en je wordt meteen met de instrumentale opener Mighty Damn Animator (So Long, Farewell) op het verkeerde been gezet. Is dit America is dit roots muziek? Het nummer opent met blazers en klinkt als een brassband en na een aantal minuten gaat het nummer in electronic met veel synths en drumcomputers. Cam Penner maakt graag gebruik van elementen uit andere genres.
  
Heel anders dan de opener is de titeltrack To Build A Fire; bouwt langzaam op naar een mooie climax met een schelle elektrische gitaar.This Could Be Your Anthem klinkt dan weer meer naar de standaard americana, is een folky, sober nummer. Mooi is het banjospel, de slidegitaar en de folky samenzang op het einde. Rivers Forgotten begint als een sobere ballad. En het nummer No Consequence.is psychedelisch met veel electrische gitaar.

Memphis, is weer compleet anders. Door het ritme, door de gebruikte samples. Penner laat horen dat binnen het genre americana heel veel mogelijk is, door weer gebruik te maken van elementen uit andere genres. En dat het dan nog prachtig kan klinken ook!




Maar die invloeden van andere elementen  zijn niet altijd noodzakelijk, luister maar eens naar Curiosity. Dat neigt namelijk weer veel meer naar de traditionele country/folk. Een ander meesterwerkje is het heupwiegende House Of Liars en met Whisky Lips krijgt het album een mooi ingetogen einde.

Hij treedt op samen met zijn vaste begeleider John Wood.En zijn cd is bij luckydice te bestellen voor maar 9.90 euro  link: lucky dice cd To Build A Fire



Speeldata:

21-11-2013: Coco Maria, Veenhuizen
22-11-2013: WV-HEDW, Amsterdam
23-11-2013: Landgoed Thedingsweert, Tiel
24-11-2013: Café de Stad, Utrecht
25-11-2013: Nix & Meer, Enschede

Tracklijst: To Build A Fire:

  1. Mighty Damn Animator (So Long, Farewell)
  2. To Build A Fire
  3. This Could Be Your Anthem
  4. Rivers Forgotten
  5. No Consequence
  6. Memphis
  7. Curiosity
  8. Gasoline Summers
  9. House Of Liars
  10. Whiskey Lips

1 opmerking: