donderdag 14 februari 2013

cd Duffy - Rockferry

Duffy - Rockferry


Bron: Kindamuzik 23 Maart 2008

Arme Duffy. Gelijk na het uitkomen van haar eerste cd Rockferry wordt ze al als de nieuwe Amy Winehouse betiteld. Het hoort er blijkbaar bij om in dit muziekklimaat alle Engelse zangeressen met elkaar te vergelijken. Lily Allen met Kate Nash, Duffy met Amy Winehouse en Adele met, nou ja, eigenlijk wel met allemaal. Feit is dat het lekker gaat met het vrouwelijke zangtalent uit Engeland en dat de media dan al gauw naar overeenkomsten gaat zoeken. De drieëntwintigjarige Duffy zal er dus ook aan moeten geloven.
Op haar albumhoes ziet Aimee Anne Duffy eruit als een lief meisje dat een opvallende gelijkenis met actrice Sienna Miller vertoont. Na het beluisteren van Rockferry is de eerste gedachte 'Wauw'. De tweede gedachte: 'Is die schuurpapieren, warme, oude stem van ditzelfde meisje?' Een strot die klinkt alsof de eigenaar ervan een lang leven vol sigaretten, liefdesverdriet en levenslessen gevolgd heeft. Dusty Springfield, Petula Clark, Dionne Warwick en ja, daar is ze weer, Amy Winehouse die in één stem samenkomen; wat wil een mens nog meer.
Naast de heerlijke single 'Mercy', die al een bescheiden hit in Nederland is, valt er genoeg te genieten op Rockferry. Stuk voor stuk blijven de nummers na één draaibeurt in je hoofd hangen, of het nu een rustig nummer als 'Hanging On Too Long' is, waarin een voortkabbelend couplet afgewisseld wordt met Duffy's prachtige rauwe uithalen in het refrein, of de instant klassieker 'Warwick Avenue', die niet anders dan een grote hit kan worden met het aanstekelijke refrein. Naarmate het album vordert, wordt duidelijk opgebouwd naar een climax, in de vorm van het meeslepende nummer 'Distant Dreamer'.
Duffy is een jong meisje met een oude stem die ze schijnbaar moeiteloos tot grote hoogten weet te stuwen. Ex-Suedegitarist Bernard Butler die enkele tracks meeschreef en de productie voor zijn rekening nam, heeft ervoor gezorgd dat deze plaat een vol en warm geluid uitademt.
Rockferry doet nostalgisch aan door invloeden van eerder genoemde zangeressen en is tegelijkertijd swingend door een orgel of een blazerssectie op de juiste plek, maar is vooral ontroerend en genietbaar door Duffy's mooie en krachtige stem.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten