donderdag 21 februari 2013

Cd Love - Forever Changes

Love - Forever Changes
(1967)


Love, opgericht door zanger Arthur Lee, was een Amerikaanse psychedelische rockband, die vooral actief was in de tweede helft van de jaren 60. Love zou tussen 1966 en 1968 drie indertijd weinig verkochte maar erg invloedrijke en inmiddels als legendarisch bestempelde platen uitbrengen: Love, Da Capo en Forever Changes.

Forever changes wordt dankzij de unieke sound en de buitengewoon krachtige, soulvolle en angstaanjagend stem van Lee door critici en liefhebbers beschouwd als een meesterwerk, de Amerikaanse tegenhanger van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band en het geldt hierdoor als een standaardwerk in de popgeschiedenis.

Hierna viel de band uit elkaar. Van de oorspronkelijke line-up bleef alleen Lee over, die met verschillende sessiemuzikanten nog een aantal albums op zou nemen. Eind jaren 70 hield Love op te bestaan Bij gebrek aan succes raakte hij aan lager wal. Drugsgebruik maakte van hem een paranoïde persoonlijkheid die regelmatig met de politie in aanraking kwam

Eind 1996 werd Lee, die zichzelf beschouwde als de eerste zwarte hippie, tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege illegaal wapenbezit. Hij had een buurman met een geweer bedreigd. Vanwege eerdere drugs- en geweldsvergrijpen en de Californische “Three strikes and you’re out”-wet viel de straf extra zwaar uit.

In december 2001 kwam Lee weer op vrije voeten, waarna hij met Johnny Echols uit de oorspronkelijke Love-bezetting ging toeren onder de naam Love with Arthur Lee. In augustus 2005 kwam het tot een breuk tussen Echols en Lee. In april 2006 werd duidelijk dat Lee leed aan acute leukemie, waaraan hij op 3 augustus van dat jaar overleed.

Arthur Lee, echte naam Arthur Lee Porter of Arthur Taylor Porter (Memphis (Tennessee), 7 maart 1945 - 3 augustus 2006)

1 opmerking:

  1. Staat in de top 3 van mijn favoriete albums. Al 40 jaar lang.

    BeantwoordenVerwijderen