donderdag 14 maart 2013

cd Massive Attack - Mezzanine

 
 Massive Attack - Mezzanine
(1998)
 
 

Aandacht voor een "classic" album uit 1998. Mezzanine van Massive Attack. Het derde album van de groep uit Bristol is complete anders dan de twee voorgangers (Blue lines and Protection).

Het begint al met de hoes van 'Mezzanine' : een vervaarlijk uitziend insect met te gepunte ledematen om geen angst in te boezemen siert de cover van de derde plaat van Massive Attack. Meteen is dat ook een heel sterk beeld dat bij de muziek op dit album past. Waar het grote publiek op basis van voorgangers misschien dacht met een veredelde lounge act te maken te hebben, kreeg het op 'Mezzanine' er ferm van langs : de heren flirten met krautrock en metalgitaren om een indringende sound neer te zetten die daarvoor - we schrijven 1998 - en sindsdien ongehoord is.

De stijlbreuk bracht ook afscheid met zich mee. Tricky was niet langer te horen bij Massive Attack, net als de subtiele vrouwenstemmen van Tracey Thorn of Shara Nelson. Mushroom, een van de drie kernleden zag de nieuwe richting niet zitten. Reggae-icoon Horace Andy bleef wel, en hij stuwt op dit album het gitaargedreven 'Angel' en de mantra 'Man next door' naar ongekende hoogten. Aan boord gehesen werd Elizabeth Fraser van Cocteau Twins voor de klassieker 'Teardrop', een juweeltje van een song dat eigenlijk een buitenbeentje is op 'Mezzanine', dat door angst en zware dub-baslijnen gedomineerd wordt.

Vijftien jaar na de release blijft deze plaat van Massive Attack overeind staan als een huis. Wel de donkerste plaat van het ouvre van deze band maar een must have  De plaat is op zijn/haar best als het duister is en donker en somber weer. Je stopt de cd in de speler en het onheilspellende ritme van Angel komt naar boven. Ga op de bank liggen of neem plaats in een luie stoel en enkel het lichtje van cd speler brandt en met de koptelefoon flink luid genieten. Laat dat een tip zijn ...



  1. Angel (6:20)
  2. Risingson (4:58)
  3. Teardrop (5:30)
  4. Inertia Creeps (5:56)
  5. Exchange (4:11)
  6. Dissolved Girl (6:06)
  7. Man Next Door (5:56)
  8. Black Milk (6:21)
  9. Mezzanine (5:56)
  10. Group Four (8:12)
  11. (Exchange) (4:10)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten